Vállalkozása megérdemel
egy profi honlapot!


Készítse el még ma a mai trendeknek megfelelő honlapját.
Velünk ez pár kattintásba kerül.

Kipróbálom én is!
Egyszerű! Ingyenes a próba!
Honlap

Honlap

Keretrendszerünk kész van. Önnek már csak testre kell szabnia és tartalommal feltöltenie.

Megnézem
Webshop

Webshop

Indítson webáruházat még ma! A szoftvert és technikai hátteret megadjuk Önnek.

Megnézem
Egyedi

Egyedi

Több tucat sablont és arculatot szabhat testre. De ha szeretné, teljesen egyedi dizájnt készítünk és a tartalmat is megírjuk.

Megnézem
Segítünk

Segítünk

E-mailben elküldjük a legjobb tippeket, részletes súgóval segítjük a honlapkészítést. E-mailben és telefonon bármikor elérhet minket.

Megnézem
Teljes nézet

4 tipp a jó domain név kiválasztáshoz

2017.05.25

Gyakran felmerül a kérdés, milyen domain nevet válasszunk. Mostani írásunkban négy tippel szolgálunk ahhoz, hogy a megtalálhassa az ön vállalkozásához legjobban illő domaint, amely hozzájárul üzleti sikereihez.

1. Mi legyen a domain nevem?

A weboldal későbbi sikeréhez igen komolyan hozzájárul, hogy milyen domain nevet választunk. A domain név tudatos és tervezett kiválasztása a későbbiek során megkönnyítheti a látogatók és a kereső (Google) dolgát is. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a későbbi SEO szempontokat is figyelembe kell venni a domain név választásakor.

Helyesen választunk domain nevet, ha:

  •  nem az első ötlettől vezérelve választunk ki egy nevet
  • akár a brand név is egyben
  • tükrözi tevékenységünket
  • a domain név kiválasztásakor gondolunk a látogatókra, így könnyen megjegyezhető, akár emlékezetből beírható domain nevet választunk (meglepő, de az emberek igen nagy százaléka, még ma is emlékezetből gépeli be a keresendő domain nevét).
  • mindenekelőtt pedig a megfelelő domain név kiválasztásához tevékenységi területtől függően, akár komolyabb piackutatás, akár egy szűkebb környezetben való felmérés, vagy a konkurencia elemzése  is szükségessé válhat.

Mindezekre a pontokra azért van szükség, mert a webes megjelenés során a domain név fogja prezentálni vállalkozásodat, ami bizony előre pozitív vagy negatív befolyással lehet a látogatóra, megrendelőre, vásárlóra.

A magyar nyelvre jellemző csupán az ékezetes vagy ékezet nélküli domain név dilemmája, ám tény, hogy az utóbbi időben egyre inkább elszaporodni látszanak ezek a típusok.

Először azt kell eldöntened, hogy ha értelmes szó a domain neved, hogy az ékezetes vagy ékezet nélküli formát használod a későbbiekben, lefoglalni érdemes mindkettőt, viszont körültekintően el kell döntened, hogy melyiket használod fő domainként (tény, hogy az internetezők többsége még mindig az ékezet nélküli változatot kezdi el begépelni a böngészőbe).

Annak függvényében, hogy melyiket választod, a nem használt domaint egy http 301-es átirányítással a használatban lévő domainre kell irányítani, így látogatóvesztés nélkül aknázhatod ki weboldalad lehetőségeit.

Ezután már csak a gyakorlati rész következik a domain név keresőben való begépeléssel ellenőrizni kell, hogy a választott név szabad-e? Ezért érdemes több variációt kiválasztani arra az esetre, ha foglalt státuszba ütköznél.

2.  Milyen domain végződést válasszak?

Az internetnek a határnélkülisége a szép, nincsenek élesen elkülönülő határok, csupán a domain végződések azok, amelyek jelzik, hogy egy oldal milyen országhoz, régióhoz tartozik. 

Létezik országonkénti domain végződés:

Magyarország domain végződése a .hu, míg a nemzetköziek között találjuk a .com, .org, . info, .net, .us végződéseket. Az Európai Unios állampolgárok, szervezetek és cégek számára létrehozott, 2006 óta működő végződés a .eu.

Ezen kívül léteznek még szponzorált, legfelső szintű domain végződések, ezeknek a választását általában szigorú feltételek teljesítéséhez kötik, pl. .edu, .gov.

Amennyiben csak magyar nyelvű, és csak Magyarországon megjelenő weboldalt szeretnél, akkor értelemszerűen a .hu a megfelelő választás.

Amennyiben a weboldal nemzetközi színtéren is feltűnik, pl. angol nyelven, akkor a .eu vagy a .com kiterjesztés a javasolt. Esetleg annak az országnak a domain végződése, ahol a vállalkozás még elérhető, ha pl. csak Németországban érdekelt, akkor a .de.

3. Hány domain nevem legyen?

Erre a kérdésre roppant egyszerű válaszolni, egy személynek, cégnek korlátlan mennyiségű domain neve lehet, azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy a domain regisztrációt (.hu esetében) regisztrátortól függően évente vagy 2 évente meg kell hosszabbítani. Azt is fontos tudni, hogy a domain nevet nem vásároljuk, csak béreljük.

Emellett, aki üzletszerűen akar weboldalak építésével foglalkozni, akkor SEO szempontból nem előnyös, ha egy néven és ugyanazon tárhelyen egyszerre lényegesen sok domain található. Így ezzel mindenképp érdemes előre kalkulálni, a tárhely árát is beleszámolva.

4. Milyen a jó domain név?

A jó domain név fogalomkörét néhány egyszerű lépésben meghatározhatjuk.

Először is feleljen meg néhány formai követelménynek, mint:

- min. 3 karakter legyen

- max. 63 karakter legyen

- csak betűket, számokat és kötőjeleket tartalmazhat, utóbbit csakis középen.

- ennek ellenére ne legyen se túl hosszú, se túl rövid

- ne tartalmazzon fölösleges mozaik szavakat, mint a "BT" vagy "KFT".

Amennyiben a formai követelményeket szem előtt tartottuk, nincs más dolgod, mint olyan titkokat alkalmazni, aminek eredményeképpen valóban a jó domain nevet választod ki.

- a kulcsszavas domain névnél még mindig nincs jobb - ha van fontos kulcsszavad sokkal előnyösebb a cég névnél is, mert mindent elmond a vállalkozásról, tevékenységről, emellett SEO hatása is kedvező.

- ha van saját márkád, akkor annak domain névként való használata is jó választás.

- ha tevékenységi köröd csak adott régióhoz, városhoz köthető, akkor az mindenképp jelenjen meg a domain névben, mert fő kulcsszavaid egyike lesz a későbbiek során, és a weboldalra érkező látogatók nagy százaléka így fog megtalálni a keresőben.

- amikor megtaláltad a számodra jó domain nevet, utolsó lépésként ennek az összes variációját érdemes lefoglalni (ékezetest és kötőjelest is), megelőzendő, hogy a konkurencia lecsapjon rá. Mert bizony a konkurencia is a számára legjobb domain nevet keresi!

Címkék: domain
vissza
domain
Kérdése van? 06 46 / 200 400

Bízza ránk a honlap elkészítését,
adja meg elérhetőségét, visszahívjuk:

Az Ön neve:*

E-mail címe:*

Telefonszáma:*

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Honlapot vagy Webshopot szeretne?

Mikor alkalmas?

Elküldöm